Ochelarii de soare Ray-Ban au fost dintotdeuna un accesoriu fashion simbol de top, ajutand astfel brandul Ray-Ban sa devina lider pe piata ochelarilor de soare.

Istoria ochelarilor de soare Ray-Ban se scrie odata cu istoria aviatiei, in anii 1930. Zborul la altitudini inalte presupunea si expunerea pilotilor la razele puternice ale soarelui ce cauzau dureri de cap si orbire. Din aceasta cauza era necesara utilizarea unui model de ochelari cu lentile verzi ce aveau capacitatea de a reduce stralucirea soarelui fara a intuneca vederea. Colaborarea cu US Air Force pentru a rezolva o problema reala a pilotilor, a dus la nasterea si inceputurile brandului Ray-Ban, si treptat a clasicului model Ray-Ban Aviator.
La finalul anilor 1930, Ray-Ban decide sa scoata la vanzare si pentru public ochelarii anti-orbire, devenind astfel populari nu doar pentru piloti, cat si pentru clientii de rand care petreceau mult timp in aer liber.
Cu o cota de popularitate in crestere Ray-Ban este nevoit sa isi exinda gama de produse pentru a ajunge si la alti clienti, si lanseaza in 1939 modelul Ray-Ban Outdoorsman, numit initial Skeet Glass.
Evenimentele celui de-al Doilea Razboi Mondial au presupus procese de cercetare si inovare pentru Ray-Ban, pentru a asigura pilotilor o protectie sporita. Astfel binecunoscuta lentila cu oglinda in gradient a inceput sa asigure protectia impotriva razelor soarelui la altitudini ridicate pentru piloti si nu numai, aceasta asigurand si o vedere clara a panoului de bord datorita lentilei inferioare neacoperite.
Influenta militara asupra modei in perioada celui de-al Doilea Mondial sa simtit si la case de moda mai mari, stilul militar impunandu-se si in hainele de zi cu zi ale civililor, iar ochelarii de soare Ray-Ban devenind astfel un accesoriu la moda.

Dupa incetarea razboiului, au inceput sa creasca influenta divertismentului in vietile populatiei, prin ceea ce reprezenta Hollywood-ul si noile stiluri de viata impuse de dezvoltarea societatii. Impactul pe care influencerii anilor 1950 l-au avut asupra modei sa simtit si asupra marcii Ray-Ban. Acesta a lansat in 1952 un model nou de ochelari de soare: Ray-Ban Wayfarer, model de ochelari de vor fi vazuti din ce in ce mai des pe marile ecrane in filme celebre ca „Mic Dejun la Tiffany”, „Rebel Without a Cause” si multe altele. Modelul Ray-Ban Wayfarer a devenit astfel unul dintre cele mai recunoscute accesori de moda din toate timpurile, fiind una din cele mai purtate modele de ochelari de soare si pentru publicul larg.
In 1953 Ray-Ban lanseaza un nou model de ochelari de soare numit Ray-Ban Signet, cu un aspect auriu/argintiu cu rame metalice fine compacte, si forma patrata, cu pod dublu deasupra nasului, si cu lentile de cristal de calitate, gradient sau in nuante clasice. Ray-Ban Signet reprezinta una din cele mai recunoscute stiluri ale brandului Ray-Ban, definind un stil atemporal distinctiv, usor de purtat, cu un aspect iconic si finisaj de top.
In anul 1957 Ray-Ban lanseaza inca un model de ochelari de soare cu cadru metalic, fiind in esenta versiunea patrata a modelului Ray-Ban Aviator: Ray-Ban Caravan, model purtat pe marile ecrane de catre Robert De Niro in Taxi Driver.
Schimbarile din lumea modei din anii 1960 au prins brandul Ray-Brand imbratisand schimbarea si adaptandu-se noilor cerinte ale vremurilor. Gama de ochelari de soare Ray-Brand a ajuns pana in 1969 la aproximativ 50 de modele de ochelari pentru toate stilurile si pentru toti clientii: barbati, femei, copii. Ray-Ban a devenit astfel un lider mondial in materie de ochelari de soare datorita reputatiei sale in ceea ce priveste stilul accesorilor create de brand, cat si in privinta calitatii acestora si a materialelor de top din care sunt realizati.
In anul 1965 Ray-ban a creat un model nou Ray-Ban Olympian I si II, cu rame din metal ce creeaza o punte curbata usor si cu lentile dreptunghiulare rotunjite. Acest model a fost purtat de catre Peter Fonda in „Easy Rider”.
In anul 1968 Ray-Ban lanseaza modelul Ray-Ban Balorama, un model de ochelari de soare indragit in special de personalitati unice ce ramane la moda indiferent de vremuri. Acest model a fost purtat de Clint Eastwood in „Dirty Harry „.
In tot acest timp modelele clasice de ochelari de soare Ray-Ban capata notorietate printre artistii vremurilor, si se reinventeaza, Bob Dylan fiind vazut in mod constant purtand clasicul model Ray-Ban Wayfarer cu lentile intunecate.
Intre timp au mai fost lansate si alte modele de ochelari de soare Ray-Ban: modelul Ray-Ban Meteor– caracterizat de stilul masculin si de forme unghiulare, modelul Ray-Ban Laramie in forma de ochi de pisica.
Anii 1970 au fost caracterizati de stilul disco care si-a pus amprenta pe moda acelor ani prin nuantele reci si stilul creat parca pentru a impresiona. Ochelarii de soare devenisera un accesoriu de moda, pe langa necesitatea de a proteja ochii de luminile puternice ale soarelui, acestia trebuiau sa se potriveasca si cu stilul excentric.
Este perioada in care Ray-Ban lanseaza noi modele din rame de plastic si cu lentile cool, retro, dar si ochelari de alpinism .
Printre aceste modele de ochelari de soare se regaseste modelul Ray-Ban Vagabond cu rama din plastic actualizat in forma clasica de lacrima, cu punte dubla masiva ce conecteaza lentilele, si cu lentile in nuante solide, oglinda sau gradient.
Un alt model lansat in acea perioada este Ray-Ban Stateside, cu un aspect vintage inconfundabil inspirat de atitudinea sportiva a anilor 1970. Modelul Ray-Ban Stateside se caracterizeaza prin forma patrata a ramei si lentile in nuante clasice solide, culori dinamice, oglinda sau gradient.
Ochelari de alpinism Ray-Ban aparuti in 1970 se caracterizau prin lentile tip oglinda cu scut din piele pentru a reflecta stralucirea soarelui si a proteja ochii de vant si alte luminozitate crescuta.
Anii 1970 sunt importanti pentru istoria brandului Ray-Ban deoarece atunci lanseaza si o intreaga gama de perechi de ochelari de vedere cu prescriptie medicala, rame pentru ochelari si multe accesorii fashion pentru protectia acestora.
In anul 1974 Ray-Ban lanseaza lentila fotocromatica Ambermatic ce isi va pune amprenta pe toata industria optica din intreaga lume. Aceasta lentila este capabila sa isi schimbe culoarea in functie de conditiile de luminozitate, fiind capabila sa ofere o claritate a vederii chiar si pe zapada sau pe lumina intensa de vara, utilizata in special pentru o claritate a vederii la sporturile de iarna.
Anii 1980 presupun includerea brandului Ray-Ban ca marca obligatorie. Ochelarii de soare Ray-Ban sunt purtati in filme si videoclipuri, modelele clasice ca Ray-Ban Wayfarer sau Ray-Ban Aviator devenind un must-have al acestei generatii.
Trecerea timpului nu a umbrit deloc popularitatea marcii Ray-Ban, astfel ca si in anii 1990 ochelarii de soare Ray-Ban fac parte din tinutele actorilor din filme celebre, clasicii Ray-Ban Clubmaster au fost purtati de catre Denzel Washington in filmul „Malcolm X” si de catre Tim Roth in „Reservoir Dog”.
Modelul Ray-Ban Predator a fost purtat de catre Will Smith si Tommy Lee in „Men in Black”, iar modelul Ray-Ban Shooter a fost purtat de catre Johnny Depp in „Fear and Loathing in Las Vegas”.
La finele anilor 1990, Luxottica Group achizitioneaza toata productia de rame de ochelari de vedere si ochelari de soare ale firmei Bausch & Lomb, firma parinte ce detinea marcile Ray-Ban, Arnette, Killer-Loop Eyewear si REVO.
Odata cu preluarea brandului Ray-Ban de catre Luxottica Group, dezvoltarea si largirea gamei de produse a fost inevitabila, astfel ca includerea Ray-Ban Optical pentru lentile prescrise medicale si Ray-Ban Junior pentru copii, a fost inevitabila pentru dezvoltarea brandului.
Anul 2005 reprezinta includerea de modele de ochelari de soare fabricate in intregime din titan in gama de ochelari pentru copii Ray-Ban Junior.
In 2006 modelul Ray-Ban Wayfarer trece printr-un proces de reinterpretare si este relansat sub o noua forma mai actuala.
Revolutia publicitara specifica anilor ce au urmat, au transformat brandul Ray-Ban intr-un brand global inovator atemporal, cu campanii publicitare iesite din tipare NEVER HIDE, dedicate clientilor brandului.

In 2009 brandul Ray-Ban incepe campania Never Hide Colorize, prin care permite fanilor marcii sa isi creeze propria pereche de ochelari de soare Ray-Ban Wayfarer unica.
In tot acest timp Ray-Ban nu se opreste din a inova, si lanseaza o colectie noua Tech Carbon Fiber, ce pune in valoare calitatile fibrei de carbon intr-o pereche de ochelari. Rame compuse din sapte straturi de fibra de carbon rezultand astfel o pereche de ochelari extrem de usori, flexibili si durabili. Lentile din policarbonat si cristal ce garanteaza o polarizare de top, si culori mai vii cat mai aproape de realitate, acoperite cu un strat antireflex pentru protectie completa impotriva razelor UV.
Anii 2010 reprezinta reintoarcerea modelelor clasice Ray-Ban Aviator in tendinte, si aparitia noilor modele Ray-Ban Aviator Light Ray, o colectie de ochelari de soare si rame de ochelari realizate din aliaj de titan caracterizate ca fiind hipoalergenice, durabile, flexibile si foarte usoare. Ochelarii de soare Ray-Ban Aviator Light Ray contineau in pachet un set de trei lentile interschimbabile pentru ca clientii sa poata sa isi personalizeze ochelarii de soare in fiecare zi.
Modelul de ochelari de soare Ray-Ban Cats 1000, lansat initial in anii ’80, a fost reinterpretat modern, si reintrodus in oferta brandului cu un design usor alungit si rotunjit, intr-o gama de culori stralucitoare si indraznete, cat si in culori clasice in doua tonuri sau cu lentila fumurie.
O transformare asemanatoare a suferit si modelul de ochelari de soare Ray-Ban Cats 5000, acesta a inclus si modele in doua nuante tonuri: violet si alb, gri si albastru si roz si negru.
Modelele clasice de ochelari de soare Ray-Ban Round, Meteor si Laramie au primit in 2011 optiuni noi de culoare pentru lentile: roz, albastru si verde.
In anul 2012 Ray-Ban a introdus pentru modelele clasice de ochelari de soare douazeci de noi culori pentru lentilele in gradient, inclusiv combinatii noi de culori bi-gradient.
De-a lungul anilor, incepand din 1980 si pana in prezent, s-au desfasurat mai multe campanii de publicitate pentru brandul Ray-Ban, in care erau implicate legende muzicale. Una din aceste campanii a insemnat implicarea chitaristului Johnny Marr, si lansarea editiei limitate a modelului de ochelari de soare Ray-Ban Johnny Marr’s Limited Edition: 1.500 de perechi numerotate, realizate din gunmetal cu lentile albastru deschis, semnate „Johnny” .
Timpul si cultura specifica anilor au influentat soarta brandului Ray-Ban, acesta ajungand sa devina un produs must-have in pas cu vremurile. Acest lucru nu a oprit si evolutia tehnologica a brandului, dezvoltarea continua de noi produse pentru protectia ochilor si optica fiind provocarea continua pe care Ray-Ban o duce la indeplinire cu succes, creand constant noi modele pentru viitor. Cea mai recenta reusita semnata Ray-Ban este incorporarea unui material de ultima ora: LiteForce, adica termoplastic, pentru a crea noi modele de ochelari ce sa ofere protectia vederii in industria auto, aerospatiala, electronica si medicala. Ramele de ochelari din material LiteForce reinterpreteaza modelul clasic Ray-Ban Aviator, si le ofera flexibilitate si mai mare.

De-a lungul timpului Ray-Ban a reprezentat un brand ce si-a depasit limitele, si a inspirat libertate pentru multe generatii. A influentat moda si cultura, dar si decizii militare importante. Astfel acesta a demonstrat ca Ray-Ban nu este doar un brand, este o intreaga istorie!
Moda se schimba cu fiecare sezon dar stilul Ray-Ban isi regaseste mereu drumul catre inima celor ce sunt indragostiti de liniile simple si puternice ale ochelarilor construiti din materiale concepute sa treaca testul timpului, care au dat atator generatii libertatea de a se exprima.